Ciasteczka z makiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne, a przygotowane wcześniej można przechowywać w szczelnym naczyniu do 2 tygodni.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 12 dekagramów
    - cukier puder: 5 dekagramów
    - mak niebieski: 3 dekagramy
    - masło: 7 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko (najlepsze 2 % tłuszczu): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 st. C, włączyć termoobieg.
  • 2. Mąkę zagnieść z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, mlekiem i makiem.
  • 3. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm, powycinać foremkami gwiazdki, dzwoneczki, albo inne dowolne kształty
  • 4. Blachę wyłożyć pergaminem i piec na niej ciasteczka ok. 6 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować