Ciasteczka Z Linzu

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche, nieduże ciasteczka które są przełożone lekko kwaskowym dżemem, mogą umilić nam nie jedna kawkę czy herbatkę, a i na świątecznym stole będą pięknie wyglądać :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 25 złożonych ciasteczek:
    110 g mąki krupczatki
    110 g mąki pszennej
    70 g cukru drobnego
    150 g masła może być lekko ciepłe/miękkie
    1 żółtko
    1 łyżeczka śmietany 18 %
    dodatkowo:
    około 100 g dżemu najlepiej z czerwonej porzeczki ( ja nie miałam więc dałam z czarnej)
    2 łyżki drobnego cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Ciasteczka z linzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy i chowamy do lodówki na noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości to chociaż na 2-3 godziny.
    2. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagniatamy, dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy kółka wielkości 5-6 cm a w co drugim kółku trzy dziurki słomką (możemy zrobić ich więcej)
    3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop bez termoobiegu z termoobiegiem w 160 przez 10 -12 minut
    4. Upieczonym ciasteczką pozwalamy odrobine przestygnąć, a następnie maczamy ciasteczka z dziurkami w mieszance cukrów (waniliowy z drobnym)
    5. Następnie nakładamy po około pół łyżeczki dżemu na ciasteczka bez dziurek i przykrywamy ciastkiem z dziurką lekko dociskając.
    Złożone ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego !

Porady

Ciasteczka najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej aby ciasto przez noc odpoczęło wtedy ciasteczka będą bardzo kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować