Ciasteczka z kleiku ryżowego z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Odczarują smak nielubianego przez większość kleiku ryżowego. Leciutkie i pyszne ciasteczka polecają się na deser zwłaszcza z domowym dżemem truskawkowym.

  • 25 min

Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego, bezsmakowego
    2 małe jajka
    120 g miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru(bądź innego sypkiego słodzidła, którego używamy, sprawdzi się również ksylitol, czy cukier kokosowy)
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    dowolny gęsty dżem lub konfitura do napełnienia ciastek

Ciasteczka z kleiku ryżowego z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz dżemu zagnieść razem aż do połączenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka trochę urosną). W każdej kulce zrobić dziurkę okrągłym końcem drewnianej łyżki. Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. Dżemem wypełnić po upieczeniu, można je wstawić jeszcze na dwie minuty do gorącego piekarnika, żeby dżem szybciej stężał.

Porady

Do ciasteczek można dodać również wiórki kokosowe, jednak nie jest to obowiązkowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy