Ciasteczka z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie maleństwa na jeden kęs. Znikają błyskawicznie!

  • 30 min

Składniki:


  • 200g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
    200g mąki pszennej (+ do podsypywania)
    1 jajko
    150g miękkiego masła
    50 g cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (można spokojnie pominąć, ja tak zrobiłam)
    kajmak do przełożenia

Ciasteczka z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, nadal ucierać do otrzymania gładkiej masy. Do masy przesiać mąki z proszkiem, dodać ekstrakt. Ciasto jest dość płynne, luźne. Należy przełożyć je do foliowego woreczka, włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Na stolnicę wysypać garść mąki, ciasto jeszcze raz przerobić, wałkować dość cienko, wycinać kółeczka.
    Piec w 180'C 5-7 minut, mają być leciutko złote, ale tak tylko odrobinę.
    Ostudzić ciasteczka na kratce. Zimne składać po dwa przekładając kajmakiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem, ja jednak nie zdążyłam tego zrobić, bo w tajemniczych okolicznościach zniknęły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy