Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

4.5 (186 ocen)

  • Dla 10 osób

Mięciutkie i delikatne ciasteczka na osłodę szarych , jesiennych dni!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Ciasto :
    - mąka pszenna - 150 g
    - świeże drożdże 10 g
    - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
    - margaryna - 120 g
    - sól - 1 łyżeczka
    DODATKOWO :
    - jabłka - 3 szt
    - cynamon - 1 łyżka
    - cukier - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

    Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

    Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

    NADZIENIE:

    Jabłka obieramy , kroimy w plasterki.

    Posypujemy cukrem i cynamonem.

    CAŁOŚĆ:

    Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

    Nożem możemy wyciąć delikatny wzorek.

    Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować