CIASTECZKA Z DŻEMEM MALINOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

W okresie świątecznym robimy różego rodzaju ciasteczka, w tym roku postanowiłam wypróbować ten oto przepis. Polecam bo przepis jest prosty, ciasteczka w miarę szybko się robi i smakuję wyśmienicie.

Składniki:

  • 25 dag maki
    20 dag miękkiego masła
    1 żółtko
    10 dag drobnego cukru
    1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    dżem malinowy
    ok. 1/2 białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z dżemem malinowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fiuoby 1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodac wanilię, Powoli dodać mąkę, zamieszać i zarobić ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • image-29m8et2 2. Ciasto podzielić na mniejsze części, z każdej części formować wałek który z kolei podzielić na mniejsze kawałki.
  • image-01list5 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i palcem lub np. za pomoca końca łyżki drewnianej wciskać niewielkie wgłębienie.
  • image-054wefj 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 10 - 15 minut do lekkiego podpieczenia po czym wyciągnąć z piekarnika i na każde ciasteczko łyżką nakładać dżem malinowy. Piec przez następne 10- 15 minut do momentu aż ciasteczka się lekko zarumienią.
  • image-18dn6en 5. Czekoladę roztopić, zrobić zygzaki na wystygniętych ciastkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować