CIASTECZKA Z DŻEMEM

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche, maślane poprostu rozpływające się w ustach, ciasteczka które piekę na każde Święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag miękkiego masła
    10 dag cukru pudru
    3 szklanki mąki tortowej
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki extraktu waniliowego
    szczypta proszku do pieczenia
    dżem malinowy lub wiśniowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p5m4g6 1. Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka i extrakt waniliowy. Dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem, utrzeć na gładką masę.Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na 1-2 godzin.
  • image-069s1xw 2. Partiami wyciągać z lodówki, rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać ciasteczka. Z połowy wykrawać kółka a z połowy wykrawać kółka z dziurką w środku. Piec w tem. 160 stopni ok 10-15 minut aż ciastka będa lekko rumiane. Ciastko z dziurką i ciastko bez dziurki przekładać dżemem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest bardzo kruche więc należy delikatnie przekładać ciastka ze stolnicy na blaszkę bo mogą się łamać. W czasie pieczenia ciastka szybko łapią kolor więc należy je sprawdzać aby się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować