Czekoladowo - orzechowe ciastka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Są przepyszne! Najlepsze ciastka domowej roboty, jakie jadłam. Chrupiące, maślane i mocno pachnące czekoladą.. Polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • * 350 g mąki
    * 200 g masła (miękkie!)
    * 170 g cukru
    * 1 duże jajko
    * 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * szczypta sody oczyszczonej
    * szczypta soli
    * 100 g orzechów włoskich
    * 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladowo - orzechowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puch. Dodać jajko i ponownie ucierać.
    Mąkę z sodą i proszkiem przesiać i dodać do ubitej masy. Ubić lub połączyć ręcznie.
    Czekoladę i orzechy posiekać na drobne kawałki i dodać do ciasta.
  • ciastka 2. Formować z ciasta małe kuleczki i w niewielkiej odległości układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec w termoobiegu ok 15-20 minut. Smacznego! :)

Porady

Zamiast włoskich orzechów można dodać np. podsmażone na patelni ziarna słonecznika, bakalie itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy