Te ciasteczka znikają w ekspresowym tempie. Są pyszne, chrupiące i maślane. Idealne do kawy lub herbaty.
15 min
Składniki:
350 g mąki
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 duże jajko
170 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
100 g orzechów włoskich
Ciasteczka z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i ponownie ucierać. Mąkę z proszkiem, solą i sodą przesiać. Dodać do ubitej masy. Ubić lub połączyć ręcznie. Do ciasta dodać posiekaną na drobne kawałki czekoladę i orzechy. Wyrobić. Formować małe kuleczki i kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 15-20 minut.
Komentarze