Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłuszkiem i kisielem

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

A w niedzielne popołudnie do kawusi zrobiłam pyszne ciasteczka z jabłkiem. Bardzo szybko się je robi nic skomplikowanego wystarczą tylko chęci. Nie ma nic lepszego od dzieła swojego. Niedziela bez słodkiego to jak niebo bez słońca a dziś tak piękna pogoda że aż chęć na pieczenie mnie naszła.

received_2471785803121630
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 ciasta francuskie 300 g każde,

3 jabłka 620 g,

5 łyżek cukier kryształ,

1 czubata łyżka kisielu,

1 małe jajko.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłuszkiem i kisielem

  • ciastka1. Przygotować jabłka, obrać je ze skórki, wydrążyć środki i pokroić na drobne kawałki. Następnie wsypać cukier kryształ oraz kisiel i dokładnie wymieszać do połączenia się kawałków jabłka z resztą.
  • ciastka2. Gdy mamy już przygotowane jabłka to teraz przygotować ciasto francuskie. Gotowe ciasto rozwinąć i przez długość podzielić na dwa paski. Następnie pokroić w kratkę mi z całego ciasta wyszło osiem kratek.
  • ciastka3. Każdy kawałek kratki z dwóch boków ponacinać ( widoczne na zdjęciu ). Na każdy wycięty kwadracik na środek nałożyć warstwę przygotowanych jabłek ( najlepiej bez soku ).
  • ciastka4. Jak już mamy nałożona warstwę jabłek wtedy cienkie paski złączyć ze sobą, następnie przeciwległe dwa grubsze baski ( również widoczne gołym okiem na zdjęciach, starałam się tak robić zdjęcia aby było zrozumiałe co jak zrobić ).
  • ciasteczka5. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem całe ciasteczka.
  • ciastka6. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. ( Najlepiej aby jabłka były twarde nie takie żeby z nich zrobiła się paćka ). Po upieczeniu studzić ciastka z papierem na kratce, wystudzone przełożyć na talerz.
  • ciastka7. Gdy ciastka ostygną można je posypać cukrem pudrem. Ciastka wyglądają tak cudnie że aż żal je zjeść. Świetnie nadają się do kawy z przyjaciółmi jak również na dowolną imprezę, czy nawet jako pyszny deser dla gości których się spodziewamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaDesersłodkościciastka z jabłkiem

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka francuskie z czekoladą

Dodane przez: justi2401

Ciasteczka francuskie z czekoladą i kokosem

Kruche, delikatne ciasto francuskie...

Ciasteczka z domowym budyniem

Dodane przez: MarciaDG92

Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym...

To bardzo smaczne ciasteczka z...

Makowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Dodane przez: Lucyna86

Makowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Banalnie proste w wykonaniu, ale...

image-0udt2qf

Dodane przez: paulette17

Fornetti z twarożkiem malinowym i malinami...

Bardzo chrupiące ciasteczka z ciasta...

Kruche ciasteczka francuskie

Dodane przez: rzelkazag

Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami

Kruche i delikatne, do zrobienia...

Ciasteczka francuskie z mascarpone i owocami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasteczka francuskie z mascarpone i owocami

Piękne i małe ciasteczka z kremu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE