Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybko i łatwo zrobiłam te pyszne ciastka nadziane budyniem, makiem i słodkimi rodzynkami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk:
    1 płat ciasta francuskiego
    ugotowany w 3/4 porcji mleka słodki budyń waniliowy (powinien być dość twardy)
    masa makowa
    rodzynki
    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania ciastek
    cukier puder do oprószenia ciastek

Ciasteczka z budyniem, makiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ciasto dzielę na kwadraty 5x5 cm. Na środek połowy kwadratów wykładam łyżeczkę budyniu, na niego porcję masy makowej i kilka rodzynek. Brzegi ciasta smaruję wodą. Kwadraty bez nadzienia nacinam ostrym nożem w kilku miejscach, po czym przykrywam nimi kwadraty z masą. Dokładnie sklejam brzegi. Tak przygotowane ciastka przenoszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję je mlekiem i oprószam cukrem pudrem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 20 minut. Jeśli ciastka mocno się rumienią, przykrywam je papierem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy