Muszelki z wisienką w środku, małe słodkie co nieco do schrupania podczas wypadu w plener albo.....na plażę :)
Składniki:
ciasto krucho drożdżowe zapożyczyłam od Ani (gogusi) z przepisu na jej bułeczki z nadzieniem
•2,5 szklanki mąki tortowej + szczypta soli
•4 żółtka
•100 g rozpuszczonego masła
•3 łyżki cukru
•100 ml. ciepłego mleka
•20 g świeżych drożdży
•owoce do nadziewania - wiśnie z konfitury
Ciasteczka wiśniowe muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone drożdże posypać łyżką cukru, rozrobić, wymieszać z mlekiem i łyżką mąki, odstawić na 10 - 15 minut aby zaczyn podrósł.
Mąkę wymieszać z solą, resztą cukru, dodać płynne masło, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
Całość wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (nasłoneczniony parapet albo dobrze ciepła woda w zlewie) do podwojenia jego objętości
2.W tym czasie kiedy ciasto nam rośnie, przecedzić przez sito konfiturę...
3....tak, aby zostały same owoce i jak najmniej płynu.
4.Gotowe ciasto krótko zagnieść, rozwałkować, wykroić szklanką kółka i na połowie z nich położyć po 3 wisienki.
5.Każde przykryć pustym kółkiem i sklejać jak pierogi.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wierzch każdego ciastka posmarować roztrzepanym białkiem.
Można też posypać makiem, wiórkami kokosowymi lub skórką pomarańczową, ale nie jest to konieczne, bez tych dodatków równie dobrze smakują.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 170 stopniach aż się ładnie zrumienią, ok. 20 minut.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze