Ciasteczka wanliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Kruchutkie, bardzo smaczne, o deikatnym smaku wanilii, otoczone cukrowym płaszczykiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 220 g mąki
    1 budyń waniliowy /40g/
    100 g masła
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki mleka


    PONADTO:

    2 łyżki drobnego cukru do obtoczenia
    1 cukier wanilliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka wanliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem rozetrzeć w palcach.
    Dodać resztę składników i zarobić gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
    Z ciasta utoczyć wałeczki o średnicy 12 mm, pokroić na 12 cm kawałki. Odkrojone brzegi zrolować na cieńsze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w formie księżyców.
    Piec około 13 minut w 180 stopniach.
    Zaraz po wyciągnięciu z pieca obtoczyć w mieszance cukru z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować