Bardzo kruche składane ciasteczka z bezą w środku. Oryginalna nazwa nadana przez Irenę Gumowską to Ciasteczka waniliowe- pyszne! Przepis zaczerpnęłam z książki w/w autorki "Zdrowie na talerzu".
25 min
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 żółtko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
Beza:
1 białko
70 g cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania gotowych ciastek
ewentualnie dżem do smarowania i zlepiania ciastek
Ciasteczka waniliowo- bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać kółka małą szklanką (literatką).
Białko ubijać z cukrem ok. 3-4 minut do uzyskania sztywnej piany. Każde surowe ciastko posmarować ok. 1/2 łyżeczki ubitej piany. Ułożyć na blasze do pieczenia (może być blisko siebie). Piec ok. 10 minut w 200°C. Gorące ciastka składać po dwa bezą do środka, bardzo lekko dociskając (ciastka są bardzo kruche) lub wystudzone ciastka posmarować cienko na bezie dowolnym dżemem i składać po dwa. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze