Ciasteczka waniliowo- bezowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo kruche składane ciasteczka z bezą w środku. Oryginalna nazwa nadana przez Irenę Gumowską to Ciasteczka waniliowe- pyszne! Przepis zaczerpnęłam z książki w/w autorki "Zdrowie na talerzu".

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    150 g masła
    1 żółtko
    1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Beza:
    1 białko
    70 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania gotowych ciastek
    ewentualnie dżem do smarowania i zlepiania ciastek

Ciasteczka waniliowo- bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtko, cukier waniliowy i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wykrawać kółka małą szklanką (literatką).
    Białko ubijać z cukrem ok. 3-4 minut do uzyskania sztywnej piany. Każde surowe ciastko posmarować ok. 1/2 łyżeczki ubitej piany. Ułożyć na blasze do pieczenia (może być blisko siebie). Piec ok. 10 minut w 200°C. Gorące ciastka składać po dwa bezą do środka, bardzo lekko dociskając (ciastka są bardzo kruche) lub wystudzone ciastka posmarować cienko na bezie dowolnym dżemem i składać po dwa. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy