Ciasteczka w łatki

0 (0 ocen)

Kruche, małe co nie co do kawki.

Składniki:

  • 250 g mąki
    1 jajko
    125 g masła
    1/2 szkl cukru pudru
    30 ml oleju rzepakowego
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki kakao

Ciasteczka w łatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masło z olejem 1. Masło zmiksować z olejem. Dodać cukier puder i waniliowy oraz jajko i dalej miksować. Masa powinna być biała i gładka.
  • Ciasto 2. Wsypać mąkę i dalej mieszać mikserem. Zrobi się coś w rodzaju piasku. Podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Wymieszać i osobno zagnieść.
  • Ciasteczka 3. Brać mniej niż łyżeczkę z obu ciast, lekko zgnieść i w dłoniach uformować placuszek o średnicy 4.5 - 5 cm. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy