Ciasteczka tulipany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Za pomocą foremki tulipana upiekłam pyszne maślane ciasteczka waniliowe ozdobione lukrem . Takimi ciasteczkami możemy obdarować bliskich gdyż do złudzenia przypominają żywe tulipany lub upiec je na wielkanocny stół.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    parę kropli aromatu waniliowego
    do dekoracji:
    gotowy lukier królewski barwiony na intensywny czerwony kolor
    gotowy lukier królewski barwiony na jasnozielony kolor
    dodatkowo:
    foremka w kształcie tulipana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka tulipany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka tulipany 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem,posiekać z masłem,dodać żółtka, cukier waniliowy i parę kropli aromatu waniliowego.
    Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 min.
  • Ciasteczka tulipany 2. Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie tulipana ciasteczka.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
  • Ciasteczka tulipany 3. Wkładamy blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika do ok.190 stopni i pieczemy około 10-12 minut. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
  • Ciasteczka tulipany 4. Wystudzone ciasteczka lukrujemy gotowym lukrem.
    Najpierw czerwonym lukrem pokrywamy górę ciasteczek czyli kwiat tulipana. Następnie zielonym lukrem pokrywamy łodyżkę i liście tulipana. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.

Porady

Przed zaschnięciem zielonego lukru możemy przykleić na listki tulipana np. cukrowe motylki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować