Ciasteczka słonecznikowe z czarnym sezamem

0 (0 ocen)

To bardzo pyszne ciasteczka do kawki i herbatki. Jeśli zrobimy ich większą ilość możemy je spokojnie przechowywać w zamkniętej metalowej puszce.

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka płatków owsianych
    200 g masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka ziaren słonecznika
    1 łyżka czarnego sezamu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki cukru brązowego

Ciasteczka słonecznikowe z czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0t7lwbe 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  • image-12fxlfr 2. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, drobny cukier brązowy, cukier kryształ oraz cukier waniliowy.
  • image-192tov8 3. Dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
  • image-0alyr5s 4. Dodać płatki owsiane.
  • image-0tcta8q 5. Dodać uprażone ziarna słonecznika.
  • image-0f5w7tr 6. Dodać czarny sezam.
  • image-2679y1b 7. Dodać kostkę miękkiego masła.
  • image-0ij4wcf 8. Wszystko dokładnie wyrobić, najlepiej rękami.
  • image-230my4k 9. Ulepić kulki o wielkości orzechów włoskich (tych mniejszych). Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można je nieco spłaszczyć).
  • image-0xb7dya 10. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 15 minut.
  • image-2bf6ku1 11. Upieczone ciastka pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Ciastka zaraz po upieczeniu mają na początku konsystencję taką dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją.
  • image-0g1y5xg 12. Smacznego !!! Z tej porcji ciasta wychodzi dosyć sporo ciasteczek. Można je przechowywać w metalowej puszce. Będą jak znalazł dla niespodziewanych gości :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy