Ciasteczka słonecznikowe z czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
2.Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, drobny cukier brązowy, cukier kryształ oraz cukier waniliowy.
3.Dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
4.Dodać płatki owsiane.
5.Dodać uprażone ziarna słonecznika.
6.Dodać czarny sezam.
7.Dodać kostkę miękkiego masła.
8.Wszystko dokładnie wyrobić, najlepiej rękami.
9.Ulepić kulki o wielkości orzechów włoskich (tych mniejszych). Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można je nieco spłaszczyć).
10.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 15 minut.
11.Upieczone ciastka pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia. Ciastka zaraz po upieczeniu mają na początku konsystencję taką dość kruszącą się, dopiero jak wystygną sztywnieją.
12.Smacznego !!! Z tej porcji ciasta wychodzi dosyć sporo ciasteczek. Można je przechowywać w metalowej puszce. Będą jak znalazł dla niespodziewanych gości :-)
Komentarze