Ciasteczka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Wyciąć okrągłe kółka przy użyciu literatki lub większego kieliszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem.
2.Lukier: Białka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.
Lukrem posmarować wycięte z ciasta kółka. Piec ok. 15- 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić.
3.Masa: Jaja z cukrem ubić na parze. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce masy jajecznej. Kawę wymieszać ze spirytusem. Powoli wlewać do masy, ciągle ucierając.
4.Każde ciastko po stronie bez lukru posmarować masą, skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Masą posmarować również boki ciastek. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Komentarze