Ciasteczka słoneczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka zrobiłam po raz pierwszy. Wyszły przepyszne. Przepis pochodzi z książki "Ewa gotuje", której to właśnie stałam się posiadaczką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    1 margaryna
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18 %

    Lukier:
    2 białka
    20 dag cukru pudru

    Masa:
    1 margaryna
    2 jajka
    10 dag cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 kieliszek spirytusu

    Oraz:
    20 dag wiórków kokosowych

Ciasteczka słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Po wyjęciu rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Wyciąć okrągłe kółka przy użyciu literatki lub większego kieliszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem.
  • 2. Lukier: Białka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.
    Lukrem posmarować wycięte z ciasta kółka. Piec ok. 15- 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzić.
  • 3. Masa: Jaja z cukrem ubić na parze. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce masy jajecznej. Kawę wymieszać ze spirytusem. Powoli wlewać do masy, ciągle ucierając.
  • 4. Każde ciastko po stronie bez lukru posmarować masą, skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Masą posmarować również boki ciastek. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy