Ciasteczka słodko-słone.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wyśmienite ciasteczka, szczególnie polecane dla ludzi lubiących masło orzechowe. Słodycz idealnie komponuje się ze słonym akcentem, tworząc niepowtarzalne połączenie smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
    120g masła prawdziwego
    220g cukru
    230 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli

Ciasteczka słodko-słone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i solą.
  • 2. Masło orzechowe utrzeć z masłem prawdziwym, po czym dodać jajko, aromat waniliowy i nadal ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Do utartej masy wsypać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie połączyć składniki.
  • 4. Z otrzymanej masy należy formować kuleczki o średnicy ok. 2 cm i wykładać je na blachę wyłożoną folia aluminiową w 2 cm odstępach.
  • 5. Ciasteczka należy piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni aż do momentu uzyskania przez nie jasnozłotego koloru.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo kruche dlatego z kosztowaniem należy poczekać aż wystygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy