Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwiatuszki. W co drugim ciastku wyciąć dziurki. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka z dziurką posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec ok 10 minut w 180st. Ostudzić.
Całe kwiatuszki smarować masą kajmakową, sklejać z kwiatuszkiem z dziurką. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze