Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe

0 (0 ocen)

Przepyszne kruche ciasteczka z naszą ulubioną "krówką", jak to mówi moja córeczka :)

Składniki:

  • 300g mąki
    kostka masła (200g)
    100g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli


    ok 250g masy kajmakowej
    1/3 szkl sezamu
    1 białko

Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe 1. Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwiatuszki. W co drugim ciastku wyciąć dziurki. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka z dziurką posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec ok 10 minut w 180st. Ostudzić.
    Całe kwiatuszki smarować masą kajmakową, sklejać z kwiatuszkiem z dziurką. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy