Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka, które przypadną do gustu dużym i małym Łasuchom.
50 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
-200 g sera ricotta
-150 g mąki pszennej
-50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-30 g białej czekolady
-30 g gorzkiej czekolady
Składnik podstawowy dodatkowy:
-200 g zimnego masła
Ciasteczka serowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach.
2.Dodajemy ser ricotta (wcześniej odlewamy wodę i odsączamy z nadmiaru płynu przez gazę) i szczyptę soli. Formujemy niewielki kopiec, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto.
3.Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka foremką.
4.Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zrumienienia). Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy je i studzimy.
5.Wystudzone ciasteczka polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Czekoladę gorzką również roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy jedną stronę ciasteczek. Po stronie, na której jest gorzka czekolada ciasteczka dekorujemy motylkami. Smacznego!
Komentarze