Ciasteczka serowe półkruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić 2 razy.
Z mąki, 2 jajek, masła, sera, szczypty soli i 1 łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto.
Gdy będzie odchodzić od rąk chłodzimy je przez ok.1 w lodówce.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy je mąką od spodu, by nie przywierało)
na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawamy koła które dzielimy na pół.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez 10 minut
(aż ciasteczka się zrumienią).
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka od razu przekładamy na inne naczynie
gdyż pozostawione na blasze dalej będą się piekły.
Komentarze