Ciasteczka serowe półkruche

4.5 (180 ocen)

Ciasteczka idealne na spotkanie w gronie najbliższych, do kawyprzy ploteczkach z koleżanką czy jako coś do chrupania podczas seansu filmowego.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    400 g sera białego półtłustego
    150 g masła
    3 jajka
    2 łyżeczki mleka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka serowe półkruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić 2 razy.
    Z mąki, 2 jajek, masła, sera, szczypty soli i 1 łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto.
    Gdy będzie odchodzić od rąk chłodzimy je przez ok.1 w lodówce.
    Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto (podsypujemy je mąką od spodu, by nie przywierało)
    na grubość około 5 mm. Szklanką wykrawamy koła które dzielimy na pół.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C
    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem i pieczemy przez 10 minut
    (aż ciasteczka się zrumienią).
    Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka od razu przekładamy na inne naczynie
    gdyż pozostawione na blasze dalej będą się piekły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować