Ciasteczka ryżowo-lniane

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zmodyfikowałam nieco przepis na ciasteczka ryżowe.Wyszły pyszne i bardzo, bardzo chrupiace. Prawie wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu.

  • 35 min

Składniki:

  • 3/4/ opakowania kleiku ryżowego,
    4 łyżki mielonego lnu,
    1 łyzka siemienia lnianego,
    3 jaja,
    1/2 kostki masła,
    skorka otarta z 1 pomaranczy,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia.

    Dodatkowo:
    dżem/marmolada,
    żurawina suszona

Ciasteczka ryżowo-lniane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy.
    Kleik ryzowy łączymy z lnem i siemieniem lnianym,proszkiem do pieczenia.
    Jaja mieszamy z masłem.Wlewamy do suchych składników.Dodajemy skorkę pomaranczową.Wyrabiamy ręką na jednolita masę.Formujemy podłużne badz okrągłe ciasteczka,palcem robimy po srodku ciastka wgłębienie. Ukladamy na blaszce i pieczemy ok 20 minut do zrumienienia w temp 180 stopni.
    Po wyjęciu z piekarnika, nakładamy do wgłębienia dżem.marmoladę i po 1 żurawinie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy