ciasteczka ryżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

dla dzieci w sam raz na piknik lub poczęstunek do szkoły

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g kleiku ryżowego
    3 jajka
    200 g margaryny lub masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki kokosu
    1 łyżka sezamu
    cukier waniliowy
    dodatkowo: marmolada różana

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce, dać do lodówki na około 15 minut, aby masa troche stwardniała.
  • 2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formowac kulki wielkośći orzecha i kłaść na papierze (ręce zwilżać wodą, żeby ciasto do nich się nie kleiło). Każdą kulkę lekko spłaszczyć mokrą łyżką i za pomocą końcówki drewnianej łyżki robić dziurkę w każdym ciastku. Za pomocą szprycy napełniać dziurki marmoladą.
  • 3. Piec w 180*C 20-25 aż będą złotobrązowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy