Ciasteczka razowe z dynią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne dyniowe ciasteczka - sprawdzają się jako deser, i jako przekąska.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej razowej
    350 g dyni piżmowej
    250 g margaryny Palmy z Murzynkiem
    120 g cukru trzcinowego
    3 łyżki śmietany
    aromat rumowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu
    10 roztartych goździków

Ciasteczka razowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka razowe z dynią 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dynię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mąki wraz z posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, przyprawami oraz zapachem rumowym. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut.
  • Ciasteczka razowe z dynią 2. Po upływie 30 minut (w tym czasie można rozgrzać piekarnik do 200°C) wyjmujemy ciasto z zamrażarki, oddzielamy małe kawałki i lekko spłaszczając dłonią układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego.
  • Ciasteczka razowe z dynią 3. Pieczemy przez około 20 minut do zarumienienia się ciasteczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy