Te ciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję, że i tak szybko będą znikać.
Składniki:
125 g masła
125 g mąki ziemniaczanej
75 g mąki pszennej typ 500
40 g cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
Ciasteczka pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę.
Komentarze