Ciasteczka pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja córka uwielbia te ciasteczka

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    150 g miękkiego masła
    150 g cukru
    300 g mąki
    100 g kolorowych cukierków czekoladowych
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko

Ciasteczka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy