Ciasteczka pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mam 11 lat, a ten przepis dostałam od mojej mamy. Przekazujemy sobie go z pokolenia na pokolenie. Jest on w naszej rodzinie już od wieków. Ciasteczka są łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne aby zabrać je do szkoły.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny
    125 g cukru
    kilka kropel olejku waniliowego
    1 jajko
    1 żółtko
    300 g mąki
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    150-200 g gorzkiej czkolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki. Do wystudzonego masła dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać olejek waniliowy, jajko oraz żółtko. Mieszać do uzyskania kremowej masy. Powoli wmieszać mąkę i sodę, dodać kawałki czekolady.
  • 2. Niewielkie kulki ciasta formować dłońmi i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 8 cm.
  • 3. Piec 15-20 min w 170 st. C.

Porady

Do ciastek można również dodać inny rodzaj czekolady, orzechy lub bakalie. Żeby ciastka przypominały kształtem oryginalne pieguski można je lekko rozpłaszczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować