Ciasteczka Pieczarki

0 (0 ocen)

polecam...

Składniki:

  • mąka kukurydziana - 2 szkl
    mąka pszenna - 3 łyżki
    masło -15 dag
    jajko - 1 szt
    cukier puder - 6 łyżek
    sok z cytryny -2 łyżki
    cukier waniliowy - 1 op
    soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki
    DODATKOWO
    kakao ciemne
    pusta butelka po napoju półlitrowym

Ciasteczka pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wrzucić do miski, dodać cukier puder, wbić jajko, dodać cukier waniliowy i wszystko razem utrzeć mikserem.
    Mąkę kukurydzianą oraz pszenną wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść.
    Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną.
    Szyjkę z butelki plastikowej z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao a następnie wcisnąć w kulki ciasta, tak by powstały grzybki - pieczarki.
    Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut

Komentarze

Podobne przepisy