Te ciasteczka piekę już od dawna ale zawsze robiłam większe bo odciskałam nózkę butelką ale zmieniłam odciskam teraz tulejką z rękaw cukierniczego i ciasteczka wychodzą na jeden kęs .To jedne z ulubionych mojej rodzinki
60 min
Składniki:
25 dkg margaryny palma albo kasia albo masło
10 dkg cukier puder
20 dkg mąka ziemniaczana
30 dkg mąka pszenna
1 białko
1 cukier waniliowy
dodatkowo
kakao
Ciasteczka pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy miękki tłuszcz to do wyboru .Wsypujemy przesiane mąki ,dodajemy cukier puder i cukier waniliowy wbijamy białko i wyrabiamy ciasto..Ciasto bardzo łatwo i szybko się wyrobi więc ja robię ręka ale można też w robocie.
2.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze.
Końcówkę z rękawa cukierniczego moczymy lekko w wodzie i zanurzamy w kakao i odciskamy lekko nózkę.
3.I tak co jakiś czas zanurzamy koncówkę w kakao i odciskamy aby powstała nózka pieczarki
4.2 blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut .Ciasteczka po upieczeniu są białe.
Komentarze