Ciasteczka pieczarki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, delikatne i leciutkie jak domowe biszkopty. Cieszą nie tylko podniebienie ale również oko. Wyglądem przypominają pieczarki. Dzieciaki je uwielbiają

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 łyżek cukru pudru
    1 jajko
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    kilka kropli aromatu pomarańczowego lub waniliowego (opcjonalnie)
    Dodatkowo:1 łyżka ciemnego kakao

Ciasteczka pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka pieczarki 1. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy jajko, aromat i miksujemy aż masa będzie jednolita. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z sodą.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce.
  • Ciasteczka pieczarki 2. Szyjkę od butelki maczamy w ciemnym kakao i na każdej kulce robimy odcisk (do połowy głębokości kulki), tak aby nadać kształt pieczarki.
  • Ciasteczka pieczarki 3. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º, pieczemy ok 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy