Ciasteczka pełnoziarniste

0 (0 ocen)

Pyszne pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem miodu i brązowego cukru. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
    200 g masła
    100 g cukru brązowego zmielonego na puder
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Ciasteczka pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie składniki wysypujemy na blat. Dodajemy do nich pokrojone w mała kostkę dobrze schłodzone masło, śmietanę, miód oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
    Pieczemy je w 190 st przez około 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy