ciasteczka paryskie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybkie ciasteczka do kawy

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag mąki
    2 kostki palmy
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    pół kubka śmietany 12%
    ok. 3 łyżki kakao
    dodatkowo do obtoczenia 2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasteczka paryskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka paryskie 1. Mąkę, palmę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki uformować 2 wałki: 1 z ciasta jasnego a 2 z ciemnego. Następnie oba wałki połączyć w jeden i obtoczyć w cukrze waniliowym. Kroić plasterki o szerokości ok 1 cm. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach

Porady

Dla lubiących wersję słodszą ciastka zamiast obtoczyć w cukrze waniliowym wałek, można po pokrojeniu maczać każde ciasteczko w wymieszanym cukrze waniliowym z drobnym cukrem kryształem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (197 ocen)

paryskie

To może cię zainteresować