60 dag mąki
2 kostki palmy
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
pół kubka śmietany 12%
ok. 3 łyżki kakao
dodatkowo do obtoczenia 2 cukry waniliowe
Ciasteczka paryskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, palmę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki uformować 2 wałki: 1 z ciasta jasnego a 2 z ciemnego. Następnie oba wałki połączyć w jeden i obtoczyć w cukrze waniliowym. Kroić plasterki o szerokości ok 1 cm. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach
Porady
Dla lubiących wersję słodszą ciastka zamiast obtoczyć w cukrze waniliowym wałek, można po pokrojeniu maczać każde ciasteczko w wymieszanym cukrze waniliowym z drobnym cukrem kryształem
Komentarze