Ciasteczka paluchy wiedźmy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • (30 sztuk)
    Ciasteczka:
    110g masła
    50g cukru pudru
    1 małe jajko
    1 i 1/3 szklanki mąki (nie co więcej)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    kilka kropel aromatu migdałowego
    kilka kropel aromatu waniliowego
    Dodatkowo:
    15 sztuk migdałów
    Lukier:
    5 łyżek cukru pudru (czubatych)
    2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka paluchy wiedźmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść.
    Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną), za pomocą ostrza noża zrobić nacięcia imitujące zgięcia na skórze a na końcu każdego z nich wetknąć połowę migdała.
    Przed pieczeniem ciastka dodatkowo schłodzić w lodówce.
  • 3. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach.
  • 4. Przygotować lukier.
    Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem.
    Z ostudzonych ciastek delikatnie usunąć migdały i ponownie umieścić je na miejscu po uprzednim posmarowaniu lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować