REKLAMA

Ciasteczka owsiano-żurawinowe

wyświetlono: 369 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Słodki poczęstunek - ciasteczka owsiane najeżone żurawinami. Ciasteczka wychodzą bardzo mięciutkie, więc nie są z tych do pochrupania :)

opublikowany: 03.06.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • - 110 g masła;
    - 120 g płatków owsianych;
    - 70 g żurawiny;
    - około 80 g brązowego cukru;
    - 1 jajko;
    - 90 g mąki;
    - cynamon;
    - sól;
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać do powstania jednolitej masy. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cynamonu na czubku łyżeczki i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszać. Kolejno dodać płatki owsiane oraz żurawinę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
    Z powstałej masy należy uformować kulki o średnicy dużego orzecha włoskiego za pomocą lekko zwilżonych wodą dłoni. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je delikatnie spłaszczyć. Pomiędzy nimi należy zachować kilkucentymetrowe odstępy. Piec ok. 10 minut w 170°C uważając by nie przypalić spodów, a po wyjęciu od razu zdjąć z gorącej blachy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karinzgr karinzgr

Ciasteczka żurawinowe

Chrupiące i mocno maślane

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 13.12.2013 | wyświetlono: 870 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Żurawinowe chrupiące ciasteczka.

Bez pieczenia, robi się je bardzo szybko.

kategoria: Ciasta Desery ciastka Przekąski opublikowany: 30.12.2013 | wyświetlono: 334 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE