ciasteczka owsiano-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasteczka owsiane z kokosem, słonecznikiem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak.

  • 20 min

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
    3/4 szklanki wiórków kokosowych
    1/4 szklanki ziaren słonecznika
    pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g masła, roztopionego
    2 łyżki miodu - można zastąpić syropem klonowym - można dać więcej jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasteczka owsiano-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia i ostudzenia masła. Do misy blendera wsypujemy płatki owsiane, kokosy i słonecznik - rozdrabniamy i przesypujemy do osobnej miski. Dodajemy miód, mąkę, sodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 10 min aby płatki spęczniały. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Z powstałej masy lepimy ciasteczka i układamy na blaszce. Powinno wyjść około 20-24 ciastka zależy od wielkości. Pieczemy około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy