Ciasteczka owsiano- bakaliowe (wegańskie)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasteczka, które przygotujecie w ekspresowym tempie! Pełne mikroelementów i odpowiednie dla wegan. Doskonałe na przegryzkę dla naszych pociech.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki,

    płatki owsiane 1 i 1,4 szklanki,

    bakalie 200 g,

    margaryna 250 g,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    cukier 1 szklanka,

Ciasteczka owsiano- bakaliowe (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, margarynę i posiekane bakalie. Do moich ciasteczek dodałam orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały.

Komentarze

Podobne przepisy