Ciasteczka owsiane z mango

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Delikatnie egzotyczne, idealnie słodkie. Polecam ze szklanką mleka.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 110g płatków owsianych,
    • 60g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 30g mąki migdałowej,
    • 40g cukru brązowego lub ksylitolu,
    • 1 łyżka wiórek kokosowych,
    • 60g miękkiego masła,
    • 70g puree z mango,
    • 40g miodu,
    • 1 jajko,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka owsiane z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, mąkę migdałową i wiórki kokosowe. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy puree z mango (czyli świeże mango zmiksowane blenderem na mus) i miód. Roztrzepujemy rózgą. Do suchych składników dodajemy masło i robimy taką jakby kruszonka. Zagniatamy chwilkę aż masło połączy się z suchymi składnikami. Wówczas dodajemy mokre składniki i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
    Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące. Kulki lekko spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
    Z tych proporcji wyjdzie około 12 ciastek.
    Życzę smacznego

Porady

Przechowujemy do 5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować