Ciasteczka „orzeszki”

4.45 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka orzeszki z kremem karpatkowym z dodatkiem wafelków i orzeszków. Takie ciasteczka przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo. Ale za to potem jeszcze szybciej znikają z talerza

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szkl mąki pszennej

    250 g margaryny

    2 jajka

    szczypta soli

    1/2 szkl cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    1/2 l mleka

    2łyżki mąki pszennej

    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 op cukru wanilinowego

    250 g margaryny

    1/2 szkl cukru pudru

    2 batony orzechowe w czekoladzie

    100 g orzechów włoskich -obranych
Wystaw ocenę:

4.45 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Orzeszki

Ciasteczka „orzeszki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Wszystkie składniki dodać do malaksera i zmiksować około 2 minuty do połączenia składników.

    2. Ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jędrnego ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalki na 15 minut

    3. Rozgrzej foremkę do orzeszków. Z ciasta formuj malutkie kuleczki. Układaj je w maszynce do orzeszków i piecz do ich zarumienienia.

    4. Masa: Orzechy i batona roztłucz na małe kawałki za pomocą tłuczka do mięsa.

    5. Z mleka mąk i cukru wanilinowego ugotuj budyń. Ostudź go.

    6.Margaryne utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj porcjami budyń. Do masy dodaj orzeszki i batony. I wymieszaj

    7. Połówki orzeszków nadziej kremem i przykryj drugą połówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować