Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Pyszne, kruche orzechowe ciasteczka z orkiszowej mąki pełnoziarnistej z ziarnami słonecznika oblane gorzką czekoladą.

  • 45 min

Składniki:

  • na blachę ciastek:

    ciasto:
    170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej jeśli mają być bardzo słodkie)
    100 g masła
    1 jajko M/L
    70 g ziaren słonecznika

    polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu lub cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTKA: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek.
  • 4. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.
  • 5. POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka.

Porady

Mąkę orkiszową można zastąpić mąką żytnią a orzechy migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ksylitol Mąka orkiszowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować