Pyszne, kruche orzechowe ciasteczka z orkiszowej mąki pełnoziarnistej z ziarnami słonecznika oblane gorzką czekoladą.
45 min
Składniki:
na blachę ciastek:
ciasto:
170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej jeśli mają być bardzo słodkie)
100 g masła
1 jajko M/L
70 g ziaren słonecznika
polewa:
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu lub cukru
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTKA: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.
2.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek.
4.Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.
5.POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka.
Porady
Mąkę orkiszową można zastąpić mąką żytnią a orzechy migdałami.
Komentarze