Na ciasto :
• 300 g miękkiego masła
• 350 g mąki
• 150 g cukru pudru
• 100 g orzechów włoskich posiekanych
• 20 g kakao
Na krem:
• 250 g miękkiego masła
• 100 g cukru
• 2 jajka
• 50 g amaretto
• 100 g okrągłych biszkoptów
Dodatkowo: gotowa polewa czekoladowa
Ciasteczka orzechowe z kremem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z pokrojonego na kawałki masła, mąki, cukru pudru, kakao i posiekanych orzechów zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na płat o grubości 3 mm., powykrawać z niego kółka o średnicy biszkoptów.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pic 15 minut w temperaturze 200 stopni . Nie wyjmować od razu z piekarnika tylko chwilę odczekać, żeby je przestudzić.
Krem: jaja ubić na parze z połową cukru. Powstała pianę schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z resztą cukru i połączyć ze schłodzona pianą, dodać połowę amaretto.
Upieczone ciasteczka posmarować kremem i przykryć biszkoptem nasączonym amaretto. Na biszkopt nałożyć krem i kolejne ciastko .
Ciasteczka włożyć do lodówki na godzinę, aby krem stężał. P tym czasie boki ciastek posmarować kremem i obsypać zmielonymi orzechami. Wierzch polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
Komentarze