ciasteczka orzechowe z kremem amaretto

0 (0 ocen)

Dorośli domownicy napewno je pokochają.

Składniki:

  • Na ciasto :
    • 300 g miękkiego masła
    • 350 g mąki
    • 150 g cukru pudru
    • 100 g orzechów włoskich posiekanych
    • 20 g kakao
    Na krem:
    • 250 g miękkiego masła
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 50 g amaretto
    • 100 g okrągłych biszkoptów
    Dodatkowo: gotowa polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe z kremem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z pokrojonego na kawałki masła, mąki, cukru pudru, kakao i posiekanych orzechów zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na płat o grubości 3 mm., powykrawać z niego kółka o średnicy biszkoptów.
    Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pic 15 minut w temperaturze 200 stopni . Nie wyjmować od razu z piekarnika tylko chwilę odczekać, żeby je przestudzić.
    Krem: jaja ubić na parze z połową cukru. Powstała pianę schłodzić.
    Miękkie masło utrzeć z resztą cukru i połączyć ze schłodzona pianą, dodać połowę amaretto.

    Upieczone ciasteczka posmarować kremem i przykryć biszkoptem nasączonym amaretto. Na biszkopt nałożyć krem i kolejne ciastko .
    Ciasteczka włożyć do lodówki na godzinę, aby krem stężał. P tym czasie boki ciastek posmarować kremem i obsypać zmielonymi orzechami. Wierzch polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki.

Porady

Przechowywać w lodówce. Składniki na 20 szt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować