Ciasteczka orzechowe przełożone kremem pomarańczowym i Nutellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne orzechowe ciasteczka, które można przełożyć kremem pomarańczowo-orzechowym lub Nutellą. Polecam zrobić obie wersje i sami zdecydujcie, które Wam lepiej smakują.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego

    KREM ORZECHOWO-POMARAŃCZOWY:
    100 g masła
    50 g zmielonych orzechów włoskich
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    kilka kropel aromatu pomarańczowego

    ORAZ
    Nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciasteczka orzechowe przełożone kremem pomarańczowym i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTECZKA
    Zmielić orzechy. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, cukier waniliowy oraz zmielone orzechy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodówce ok. 1 godz.
    Schłodzone ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.
  • 2. KREM ORZECHOWO-POMARAŃCZOWY:
    Zmielić orzechy. Zmiksować wszystkie składniki, czyli: masło, orzechy, cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego.

    Gdy ciastka ostygną, część posmarować masą orzechowo-pomarańczową i zlepić. Drugą część zlepić Nutellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować