Pyszne orzechowe ciasteczka, które można przełożyć kremem pomarańczowo-orzechowym lub Nutellą. Polecam zrobić obie wersje i sami zdecydujcie, które Wam lepiej smakują.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTECZKA
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 g zmielonych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
KREM ORZECHOWO-POMARAŃCZOWY:
100 g masła
50 g zmielonych orzechów włoskich
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Ciasteczka orzechowe przełożone kremem pomarańczowym i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTECZKA
Zmielić orzechy. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło, jajko, cukier waniliowy oraz zmielone orzechy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i chłodzić w lodówce ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.
2.KREM ORZECHOWO-POMARAŃCZOWY:
Zmielić orzechy. Zmiksować wszystkie składniki, czyli: masło, orzechy, cukier puder, skórkę z pomarańczy oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Gdy ciastka ostygną, część posmarować masą orzechowo-pomarańczową i zlepić. Drugą część zlepić Nutellą.
Komentarze