Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To smaczna propozycja na zdrową przekąskę, jak również na zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego. Ciasteczka są kruche i jednocześnie dość miękkie, a w smaku posiadają piernikowe nuty. To w właśnie melasa nadała im lekko korzennego charakteru.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 większych sztuk)
    100g kaszy manny (u mnie orkiszowa)
    100g mąki orkiszowej
    100g melasy z trzciny cukrowej
    1 jajko
    50g masła/margaryny
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę, mąkę, melasę, jajko masło/margarynę, kakao oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować