Ciasteczka orkiszowe z jagodami goji i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy nożem,dodajemy do mąki. Wbijamy jajko,dodajemy żółtka,jogurt,cukier,szczyptę soli,na końcu orzechy i jagody goji.Zagniatamy ciasto i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki.
2.Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 150 C. Z ciasta formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego ,lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce.Na każdy krążek ciasta możemy nałożyć kawałki orzechów lub jagody goji.
3.Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy nasze ciasteczka przez ok.15-20 min.
Upieczone i wystudzone przekładamy delikatnie do pojemnika na ciasteczka.Szczelnie je zamykamy,będą długo kruche.
Ciasteczka,jak napisałm wyżej,nie są zbyt reprezentacyjne,ale są pyszne i zdrowe. Smacznego:)
Porady
Jeśli będziemy piec ciasteczka w zbyt wysokiej temperaturze wówczas owoce goji mogą nam się przypalić.
Komentarze