Ciasteczka murzynki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i nie za słodkie i w dodatku z kakao to wszystko co mi potrzeba by przetrwać aurę za oknem.W cieście nie ma dodatku cukru jedyną słodycz daje cukier perlisty, który jednocześnie jest również ozdobą ciasteczek :).

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
    spora szczypta soli
    Dekoracja:

    jajko
    cukier gruby lub perlisty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao, dodajemy pokrojone masło, sól, proszek, śmietanę i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.
    Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
  • 2. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
    Pieczemy w 180 C około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować