Ciasteczka misie

0 (0 ocen)

Kruchutkie i efektowne. Ciasteczka piekłam z córką i było dużo zabawy.

Składniki:


  • 200 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    230 g mąki pszennej
    30 g ciemnego kakao
    Lukier
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka mleka

Ciasteczka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby trochę zmiękło i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Dosyć mocno podsypywać mąką żeby się nie przyklejało. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i 3 cm. Z małych przyklejamy buźkę a drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem.

Porady

Z porcji zrobiłam 25 miśków. Czas pieczenia może być inny w każdym piekarniku, trzeba pilnować żeby ciasteczka się nie przypaliły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy