Ciasteczka miodowo-imbirowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne kruche ciasteczka, idealne do popołudniowej kawusi lub kubka gorącego mleka na podwieczorek ;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 160g miodu
    - 100g masła
    - 100g cukru pudru
    - jajko
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    - 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    - łyżeczka cynamonu
    - łyżeczka zmielonych goździków
    - sproszkowany imbir

Ciasteczka miodowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy miód, dodajemy masło i cukier puder. Masę miodową pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, 2 łyżeczki imbiru, przyprawę korzenną, sól. Następnie dodajemy jajko oraz masę miodową i mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki z ciasta odcinamy mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, z których wykrajamy ciasteczka.
  • 4. Ciasteczka układamy na blasze, posypujemy sproszkowanym imbirem i pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy