Ciasteczka - Mikołajki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Czyż te Mikołajki nie są urocze?
Są, są .... i takie urocze ciasteczka możecie wyczarować ze swoimi pociechami w całkiem krótkim czasie.
Gwarantuję dobrą zabawę!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • kilka gotowych okrągłych maślanych ciasteczek lub upieczonych z ulubionego przepisu

    biała masa cukrowa
    beżowa masa cukrowa
    czerwona masa cukrowa

    klej spożywczy /może być również woda/
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka - mikołajki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę cukrową uplastycznić, zagniatając w dłoniach.
    Na silikonowej macie rozwałkować dość cienko beżową masę. Wyciąć koła, dodpasowane wielkością do ciastek.
    Ciasteczka posmarować odrobiną wody.
    Na ciastka nałożyć beżowe koło i ostrożnie dociskając przykleić.
    Z czerwonej rozwałkowanej masy wyciąć koła o tej samej wielkości, co beżowe. Każde czerwone koło przeciąć na pół i podkleić na ciesteczko jako czapeczkę Mikołajka.
    Z białej rozwałkowanej cienko masy cukrowej wyciąć lekko falowane brody i podkleić tak, by zbytnio nie wystawały poza ciastka. Zrobić również futerka do czapek i pomponiki.
    Z resztek beżowej masy cukrowej uformować okrągłe noski. Przykleić zaraz nad brodą.
    Z białej masy uformować lekko podkręcone wąsiki Mikołaja. Przykleić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane Masa plastyczna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować