Ciasteczka migdałowe z kardamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasteczka, które pysznie smakują nie tylko w tłusty czwartek;-)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - mielony kardamon: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.25 łyżeczki
    - cukier: 1.3 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - mielone migdały: 2 szklanki
    - woda różana - opcjonalnie: 300 mililitrów
    - migdały w całości: 72 sztuki

Ciasteczka migdałowe z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać mąkę, kardamon, sól i proszek do pieczenia. Utrzeć cukier z jajkami. Dodać mąkę i mielone migdały. Wymieszać. Rękami umoczonymi w wodzie różanej formować kulki o średnicy 2,5 cm. W każdą kulkę wcisnąć jeden migdał. Piec na brązowy kolor przez 12 minut. Ostudzić i przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.

Komentarze

Podobne przepisy