Ciasteczka maślane z maszynki

4.5 (175 ocen)

  • 50 min

Malutkie, maślane ciasteczka z marmoladą to smak i wspomnienie mojego dzieciństwa.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na dwie blachy

    masło 200 g
    cukier puder 80 g
    mąka pszenna 350 g
    żółtka z 3 jaj
    aromat waniliowy 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli
    powidła lub gęsta marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka maślane z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego odrobinę wycisnąć na środek ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 12 minut. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować