Malutkie, maślane ciasteczka z marmoladą to smak i wspomnienie mojego dzieciństwa.
50 min
Składniki:
Składniki na dwie blachy
masło 200 g
cukier puder 80 g
mąka pszenna 350 g
żółtka z 3 jaj
aromat waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
powidła lub gęsta marmolada
Ciasteczka maślane z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego odrobinę wycisnąć na środek ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 12 minut. Ostudzić na kratce.
Komentarze